Najlepsze przetwory z ogórków – nowości!

Przeróżne przetwory z ogórków to jedno z ulubionych przekąsek i dodatków do obiadów Polaków. Kiszone, konserwowe czy pikle to tylko niektóre z nich. Dodajemy je do kolacji, kanapek lub po prostu jemy jako zakąskę. Jednak nic dziwnego, że czasami jedzenie przez cały czas tych samych ogórków może się nudzić. Co zatem nowego można przygotować, w jaki sposób zrobić pikle i jakich przypraw użyć? Poniżej przepisy na najlepsze przetwory z ogórków nowości!

Ogórki w miodzie

Ogórki w miodzie to niezbyt tania sprawa, jednak zdecydowanie warta zachodu. Ogórki świetnie przenikają się ze smakiem miodu i tworzą genialną słodko kwaśną przekąskę. Oto przepis!

Składniki:

– 1 kilogram ogórków

– 1 litr wody

– 100 ml octu

– łyżka soli

– dwie czubate łyżki miodu

– dwa ząbki czosnku

– parę ziarenek gorczycy

– parę ziarenek ziela angielskiego

– parę ziaren czarnego pieprzu

– parę suszonych liści laurowych

Średniej wielkości ogórki dokładnie myjemy i kroimy w półcentymetrowe plasterki. Czosnek kroimy w plasterki. Na dno słoików wsypujemy po kilka ziarenek gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego, czosnek i liście laurowe oraz dodajemy pokrojone ogórki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól, miód oraz ocet. Zalewamy ogórki powstałą miksturą i pasteryzujemy. Gotowe!

Ogórki słodko- kwaśno- ostre

Ogórki o silnym słodko kwaśno ostrym smaku to zdecydowanie hit! Świetnie pasują do azjatyckich dań oraz super posmakują osobom lubiącym ostre nuty. To genialny przepis z kategorii: przetwory z ogórków nowości!

Składniki:

– 1 kg małych ogórków

– 1 łyżka soli

– 150 ml octu

– 50 ml oleju lub oliwy

– 200 gram cukru

– pół opakowania ostrej papryki lub płatków chilli.

Ogórki kroimy wzdłuż w ćwiartki. Następnie posypujemy solą i odstawiamy na minimum godzinę. Pozostałe składniki wymieszać, dodać do ogórków i pozostawić na około pięć godzin. Przełożyć do słoików i pasteryzować. Smacznego!

Ogórki z kurkumą

Ogórki z kurkumą to niezwykle ciekawa propozycja dla fanów tej właśnie przyprawy. Intensywnie octowe i delikatnie pikantne. Zdecydowanie musisz spróbować!

Składniki:

– 2 kilogramy ogórków różnej wielkości

– 800 ml wody

– 200 ml octu

– 1 szklanka cukru

– 1 łyżka soli

– 1 łyżeczka ziaren gorczycy

– 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

– 3 liście laurowe (po jednym do słoika)

– 2 łyżeczki kurkumy

Ogórki kroimy w dowolny kształt: plasterki, połówki lub ćwiartki. Na dno słoików wrzucić liście laurowe oraz ziarna pieprzu i gorczycy. Następnie włożyć ogórki. Aby stworzyć zalewę należy wymieszać w garnku wodę, ocet, cukier, sól i kurkumę. Po doprowadzeniu do wrzenia i przestygnięciu zalać miksturą ogórki. Słoiki pasteryzować. Gotowe!

 

Obecnie wymyślenie nowych przepisów na ogórki konserwowe to nie lada wyzwanie. Istnieje już bowiem całe mnóstwo różnych rodzajów i wariacji. Jednak kategoria: przetwory z ogórków nowości to wciąż często poszukiwana fraza. Jedno jest pewne: Polacy kochają przetwory i wciąż poszukują nowych smaków! Powyższe przepisy powinny te potrzeby zaspokoić.